Dodajesz cebulę do kotletów mielonych? Surową czy podsmażaną? Spróbuj ją przygotować w taki sposób…
Składniki
- cebula
- masło klarowane, smalec
- ulubione zioła
Wykonanie
- Obraną i pokrojoną cebulę w kostkę usmaż na smalcu, aż nabierze lekko rumianego koloru. Wyłącz kuchenkę. Dodaj ulubione zioła.Ja tym razem dodałam lubczyk, zmielony kminek oraz majeranek, który wcześniej rozcieram w dłoniach. Po co? Aby wydobyć jego olejki eteryczne, które wzmacniają smak i zapach danej potrawy. Wymieszaj zioła z jeszcze ciepłą cebulą, zostaw na chwilę, a następnie dodaj np. do mięsa mielonego. Nada mu wyjątkowego smaku.
- Uważaj, by nie smażyć długo cebuli z ziołami, ponieważ mogą się przypalić, co dać może gorzki smak. Dlatego ja dodaję zioła na samym końcu.
- Świeże zioła również ze względu na swoją delikatność, moim zdaniem warto je dodawać pod koniec.