Aromatyczna cebula

Ocena: 0.00
(0)
Aromatyczna cebula
Dodajesz cebulę do kotletów mielonych? Surową czy podsmażaną? Spróbuj ją przygotować w taki sposób…

Składniki
  

  • cebula
  • masło klarowane, smalec
  • ulubione zioła

Wykonanie
 

  • Obraną i pokrojoną cebulę w kostkę usmaż na smalcu, aż nabierze lekko rumianego koloru. Wyłącz kuchenkę. Dodaj ulubione zioła.
    Ja tym razem dodałam lubczyk, zmielony kminek oraz majeranek, który wcześniej rozcieram w dłoniach.
    Po co? Aby wydobyć jego olejki eteryczne, które wzmacniają smak i zapach danej potrawy. Wymieszaj zioła z jeszcze ciepłą cebulą, zostaw na chwilę, a następnie dodaj np. do mięsa mielonego. Nada mu wyjątkowego smaku.
  • Uważaj, by nie smażyć długo cebuli z ziołami, ponieważ mogą się przypalić, co dać może gorzki smak. Dlatego ja dodaję zioła na samym końcu.
  • Świeże zioła również ze względu na swoją delikatność, moim zdaniem warto je dodawać pod koniec.
Like
Zamknij
Copyright © 2024-2025 Betikle.
Zamknij