Składniki
NA PULPECIKI
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego (może być również wołowe, mieszane)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 1 jajko
- 2 łyżki parmezanu
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki lubczyku (suszonego)
- sól kłodawska niejodowana (do smaku)
- pieprz świeżo mielony (do smaku)
- 1-2 łyżki masła klarowanego
NA SOS
- 700 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
- ½ szklanki rosołu lub wody
- 1 cebula
- 2 łyżki siekanej skórki z pomarańczy
- 4 cząstki miąższu z pomarańczy bez białych błonek (takie filetowane)
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól kłodawska niejodowana do smaku
- 1-2 łyżki masła klarowanego
DODATKI
- parmezan do posypania
- natka pietruszki
Wykonanie
PULPETY
- Do mięsa mielonego dodaj jajko, sól, pieprz oraz cebulę przygotowaną jak w przepisie aromatyczna cebula. Wymieszaj łyżką. Następnie dodaj wiórki parmezanu i wymieszaj całość. Wilgotnymi dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki wykładaj na blachę lub naczynie żaroodporne. Piecz około 10-15 minut w nagrzanym piekarniku do 200℃. Pilnuj, by ich nie spiec.
SOS
- W garnku rozgrzej masło klarowane, dodaj pokrojoną cebulę w kostkę i chwilę podsmaż i po chwili dodaj skórkę z pomarańczy. Po upływie kilku minut wlej przecier pomidorowy, rosół, bazylię, zmielone ziele angielskie i mieszając, gotuj wolno około 10 minut. Daj skórce z pomarańczy oddać aromat do sosu. Dołóż cząstki pomarańczy. Jeśli nie masz skórki z pomarańczy, możesz dodać 1 ewentualnie 2 krople naturalnego olejku pomarańczowego. Uważaj, by nie przesadzić. Smakuj.
- Dodaj do sosu upieczone pulpeciki i wymieszaj z sosem. Gotuj wszystko jeszcze 2-3 minuty. Wyłącz kuchenkę. Przykryj garnek i zostaw, by smaki się połączyły.
- Podawaj, z czym lubisz, np. makaron bezglutenowy, makaron jajeczny, boczniaki. Posyp na talerzu parmezanem i świeżą natką pietruszki.Następnego dnia danie jest jeszcze smaczniejsze.