Pulpety w sosie pomidorowym

Ocena: 0.00
(0)
Pulpety w sosie pomidorowym

Składniki
  

NA PULPECIKI

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (może być również wołowe, mieszane)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki parmezanu
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki lubczyku (suszonego)
  • sól kłodawska niejodowana (do smaku)
  • pieprz świeżo mielony (do smaku)
  • 1-2 łyżki masła klarowanego

NA SOS

  • 700 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
  • ½ szklanki rosołu lub wody
  • 1 cebula
  • 2 łyżki siekanej skórki z pomarańczy
  • 4 cząstki miąższu z pomarańczy bez białych błonek (takie filetowane)
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól kłodawska niejodowana do smaku
  • 1-2 łyżki masła klarowanego

DODATKI

  • parmezan do posypania
  • natka pietruszki

Wykonanie
 

PULPETY

  • Do mięsa mielonego dodaj jajko, sól, pieprz oraz cebulę przygotowaną jak w przepisie aromatyczna cebula. Wymieszaj łyżką. Następnie dodaj wiórki parmezanu i wymieszaj całość.
    Wilgotnymi dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki wykładaj na blachę lub naczynie żaroodporne. Piecz około 10-15 minut w nagrzanym piekarniku do 200℃. Pilnuj, by ich nie spiec.

SOS

  • W garnku rozgrzej masło klarowane, dodaj pokrojoną cebulę w kostkę i chwilę podsmaż i po chwili dodaj skórkę z pomarańczy. Po upływie kilku minut wlej przecier pomidorowy, rosół, bazylię, zmielone ziele angielskie i mieszając, gotuj wolno około 10 minut. Daj skórce z pomarańczy oddać aromat do sosu. Dołóż cząstki pomarańczy.
    Jeśli nie masz skórki z pomarańczy, możesz dodać 1 ewentualnie 2 krople naturalnego olejku pomarańczowego. Uważaj, by nie przesadzić. Smakuj.
  • Dodaj do sosu upieczone pulpeciki i wymieszaj z sosem. Gotuj wszystko jeszcze 2-3 minuty. Wyłącz kuchenkę. Przykryj garnek i zostaw, by smaki się połączyły.
  • Podawaj, z czym lubisz, np. makaron bezglutenowy, makaron jajeczny, boczniaki. Posyp na talerzu parmezanem i świeżą natką pietruszki.
    Następnego dnia danie jest jeszcze smaczniejsze.

Wideo

Like
Zamknij
Copyright © 2024-2025 Betikle.
Zamknij