500gmięsa mielonego wieprzowego(może być również wołowe, mieszane)
1cebula
1ząbekczosnku(opcjonalnie)
1jajko
2łyżkiparmezanu
½łyżeczkimajeranku
½łyżeczkilubczyku(suszonego)
sól kłodawska niejodowana(do smaku)
pieprz świeżo mielony(do smaku)
1-2łyżkimasła klarowanego
NA SOS
700mlprzecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
½szklankirosołu lub wody
1cebula
2łyżkisiekanej skórki z pomarańczy
4cząstkimiąższu z pomarańczy bez białych błonek(takie filetowane)
szczyptamielonego ziela angielskiego
1łyżeczkasuszonej bazylii
sól kłodawska niejodowanado smaku
1-2łyżkimasła klarowanego
DODATKI
parmezan do posypania
natka pietruszki
Instrukcje
PULPETY
Do mięsa mielonego dodaj jajko, sól, pieprz oraz cebulę przygotowaną jak w przepisie aromatyczna cebula. Wymieszaj łyżką. Następnie dodaj wiórki parmezanu i wymieszaj całość. Wilgotnymi dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki wykładaj na blachę lub naczynie żaroodporne. Piecz około 10-15 minut w nagrzanym piekarniku do 200℃. Pilnuj, by ich nie spiec.
SOS
W garnku rozgrzej masło klarowane, dodaj pokrojoną cebulę w kostkę i chwilę podsmaż i po chwili dodaj skórkę z pomarańczy. Po upływie kilku minut wlej przecier pomidorowy, rosół, bazylię, zmielone ziele angielskie i mieszając, gotuj wolno około 10 minut. Daj skórce z pomarańczy oddać aromat do sosu. Dołóż cząstki pomarańczy. Jeśli nie masz skórki z pomarańczy, możesz dodać 1 ewentualnie 2 krople naturalnego olejku pomarańczowego. Uważaj, by nie przesadzić. Smakuj.
Dodaj do sosu upieczone pulpeciki i wymieszaj z sosem. Gotuj wszystko jeszcze 2-3 minuty. Wyłącz kuchenkę. Przykryj garnek i zostaw, by smaki się połączyły.
Podawaj, z czym lubisz, np. makaron bezglutenowy, makaron jajeczny, boczniaki. Posyp na talerzu parmezanem i świeżą natką pietruszki.Następnego dnia danie jest jeszcze smaczniejsze.