Wątróbka drobiowa z musem jabłkowo-cytrynowym

Ocena: 0.00
(0)
Wątróbka drobiowa z musem jabłkowo-cytrynowym
Wątróbka to multiwitamina, warto ją wprowadzić do swojego odżywiania, ma dużo witamin i minerałów, jest bardzo odżywcza i smaczna. Jestem pewna, że podana w takiej postaci będzie Ci bardzo smakowała.

Składniki
  

  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 3 jabłka (najlepsze miękkie)
  • ½ cytryny (sok z cytryny)
  • 1-2 krople naturalnego olejku cytrynowego (zamiast soku z cytryny)
  • 1 łyżka masła
  • tymianek, majeranek, bazylia
  • sól kłodawska (niejodowana)

Wykonanie
 

  • Formę możesz wysmarować smalcem lub masłem klarowanym. Wątróbkę umyj, możesz pokroić na mniejsze kawałki i włóż do naczynia żaroodpornego. Posyp odrobiną tymianku.
  • Jabłka obierz i pokrój w kawałki. Wyłóż na wątróbkę, posyp bazylią i majerankiem, następnie polej sokiem z cytryny.
  • Piecz w nagrzanym do 180℃ około 20-25 minut. W połowie pieczenia możesz przełożyć, przemieszać wątróbkę między jabłka.
  • Po upieczeniu dodaj masło, rozgnieć jabłka widelcem. Utworzony mus jabłkowy z sokiem cytryny wyłóż lub polej na talerzu po wątróbce.
  • Zamiast soku z cytryny możesz dodać kroplę lub dwie naturalnego olejku cytrynowego.
Like
Zamknij
Copyright © 2024-2025 Betikle.
Zamknij