Wątróbka to multiwitamina, warto ją wprowadzić do swojego odżywiania, ma dużo witamin i minerałów, jest bardzo odżywcza i smaczna. Jestem pewna, że podana w takiej postaci będzie Ci bardzo smakowała.
Składniki
- 250 g wątróbki drobiowej
- 3 jabłka (najlepsze miękkie)
- ½ cytryny (sok z cytryny)
- 1-2 krople naturalnego olejku cytrynowego (zamiast soku z cytryny)
- 1 łyżka masła
- tymianek, majeranek, bazylia
- sól kłodawska (niejodowana)
Wykonanie
- Formę możesz wysmarować smalcem lub masłem klarowanym. Wątróbkę umyj, możesz pokroić na mniejsze kawałki i włóż do naczynia żaroodpornego. Posyp odrobiną tymianku.
- Jabłka obierz i pokrój w kawałki. Wyłóż na wątróbkę, posyp bazylią i majerankiem, następnie polej sokiem z cytryny.
- Piecz w nagrzanym do 180℃ około 20-25 minut. W połowie pieczenia możesz przełożyć, przemieszać wątróbkę między jabłka.
- Po upieczeniu dodaj masło, rozgnieć jabłka widelcem. Utworzony mus jabłkowy z sokiem cytryny wyłóż lub polej na talerzu po wątróbce.
- Zamiast soku z cytryny możesz dodać kroplę lub dwie naturalnego olejku cytrynowego.