Wątróbka to multiwitamina, warto ją wprowadzić do swojego odżywiania, ma dużo witamin i minerałów, jest bardzo odżywcza i smaczna. Jestem pewna, że podana w takiej postaci będzie Ci bardzo smakowała.
Składniki
250gwątróbki drobiowej
3jabłka(najlepsze miękkie)
½cytryny(sok z cytryny)
1-2kroplenaturalnego olejku cytrynowego(zamiast soku z cytryny)
1łyżkamasła
tymianek, majeranek, bazylia
sól kłodawska(niejodowana)
Instrukcje
Formę możesz wysmarować smalcem lub masłem klarowanym. Wątróbkę umyj, możesz pokroić na mniejsze kawałki i włóż do naczynia żaroodpornego. Posyp odrobiną tymianku.
Jabłka obierz i pokrój w kawałki. Wyłóż na wątróbkę, posyp bazylią i majerankiem, następnie polej sokiem z cytryny.
Piecz w nagrzanym do 180℃ około 20-25 minut. W połowie pieczenia możesz przełożyć, przemieszać wątróbkę między jabłka.
Po upieczeniu dodaj masło, rozgnieć jabłka widelcem. Utworzony mus jabłkowy z sokiem cytryny wyłóż lub polej na talerzu po wątróbce.
Zamiast soku z cytryny możesz dodać kroplę lub dwie naturalnego olejku cytrynowego.