Czy pizza może być zdrowa? Bez pszenicy i bez ciasta drożdżowego? Oczywiście 🙂
Składniki
- 3 jajka
- 3 – 4 łyżeczki mąki z babki jajowatej
- plastry boczku lub szynki (może być szynka dojrzewająca)
- 1 średnia cebula
- kilka pieczarek
- kilka oliwek
- ok. 50-100 gramów sera żółtego
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka pomidorków koktajlowych
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego (może być też dobrej jakości ketchup)
- zioła do pizzy (te, które lubisz)
Wykonanie
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj żółtka, wymieszaj, następnie dodaj mąkę z babki jajowatej i w miarę delikatnie, dokładnie wymieszaj. Zostaw ciasto na kilka minut.
- Przełóż na natłuszczoną blachę. Piecz w nagrzanym do 170℃ piekarniku 10 minut (może być z termoobiegiem).
- Możesz pierwsze pieczenie przedłużyć o kilka minut, jeśli po 10 minutach uznasz, że ciasto potrzebuje trochę czasu. Ciasto powinno być zrumienione — pamiętaj, że każdy piekarnik jest inny.
- Wyjmij z piekarnika (poczekaj aż wystygnie) ciasto posmaruj przecierem pomidorowym ew. ketchupem wymieszanym z wyciśniętym czosnkiem, ziołami, nałóż ser żółty starty na tarce lub pokrojony jak makaron. Cebulkę pokrój w piórka, następnie pieczarki, boczek/szynkę, pomidorki, posyp ziołami..
- Składniki dodaj jakie chcesz i jakie lubisz. Całość włóż do piekarnika na ok. 10-15 minut lub do zrumienienia boczku. Po wyjęciu z piekarnika posyp świeżym tymiankiem.