Pizza bez glutenu

Ocena: 0.00
(0)
Pizza bez glutenu
Czy pizza może być zdrowa? Bez pszenicy i bez ciasta drożdżowego? Oczywiście 🙂

Składniki
  

  • 3 jajka
  • 3 – 4 łyżeczki mąki z babki jajowatej
  • plastry boczku lub szynki (może być szynka dojrzewająca)
  • 1 średnia cebula
  • kilka pieczarek
  • kilka oliwek
  • ok. 50-100 gramów sera żółtego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego (może być też dobrej jakości ketchup)
  • zioła do pizzy (te, które lubisz)

Wykonanie
 

  • Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj żółtka, wymieszaj, następnie dodaj mąkę z babki jajowatej i w miarę delikatnie, dokładnie wymieszaj. Zostaw ciasto na kilka minut.
  • Przełóż na natłuszczoną blachę. Piecz w nagrzanym do 170℃ piekarniku 10 minut (może być z termoobiegiem).
  • Możesz pierwsze pieczenie przedłużyć o kilka minut, jeśli po 10 minutach uznasz, że ciasto potrzebuje trochę czasu. Ciasto powinno być zrumienione — pamiętaj, że każdy piekarnik jest inny.
  • Wyjmij z piekarnika (poczekaj aż wystygnie) ciasto posmaruj przecierem pomidorowym ew. ketchupem wymieszanym z wyciśniętym czosnkiem, ziołami, nałóż ser żółty starty na tarce lub pokrojony jak makaron. Cebulkę pokrój w piórka, następnie pieczarki, boczek/szynkę, pomidorki, posyp ziołami..
  • Składniki dodaj jakie chcesz i jakie lubisz. Całość włóż do piekarnika na ok. 10-15 minut lub do zrumienienia boczku. Po wyjęciu z piekarnika posyp świeżym tymiankiem.
Like
Zamknij
Copyright © 2024-2025 Betikle.
Zamknij