Czy pizza może być zdrowa? Bez pszenicy i bez ciasta drożdżowego? Oczywiście :)
Składniki
3jajka
3 - 4łyżeczkimąki z babki jajowatej
plastry boczku lub szynki(może być szynka dojrzewająca)
1średniacebula
kilka pieczarek
kilka oliwek
ok. 50-100gramówsera żółtego
1-2ząbkiczosnku
kilka pomidorków koktajlowych
3-4łyżkiprzecieru pomidorowego(może być też dobrej jakości ketchup)
zioła do pizzy(te, które lubisz)
Instrukcje
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj żółtka, wymieszaj, następnie dodaj mąkę z babki jajowatej i w miarę delikatnie, dokładnie wymieszaj. Zostaw ciasto na kilka minut.
Przełóż na natłuszczoną blachę. Piecz w nagrzanym do 170℃ piekarniku 10 minut (może być z termoobiegiem).
Możesz pierwsze pieczenie przedłużyć o kilka minut, jeśli po 10 minutach uznasz, że ciasto potrzebuje trochę czasu. Ciasto powinno być zrumienione — pamiętaj, że każdy piekarnik jest inny.
Wyjmij z piekarnika (poczekaj aż wystygnie) ciasto posmaruj przecierem pomidorowym ew. ketchupem wymieszanym z wyciśniętym czosnkiem, ziołami, nałóż ser żółty starty na tarce lub pokrojony jak makaron. Cebulkę pokrój w piórka, następnie pieczarki, boczek/szynkę, pomidorki, posyp ziołami..
Składniki dodaj jakie chcesz i jakie lubisz. Całość włóż do piekarnika na ok. 10-15 minut lub do zrumienienia boczku. Po wyjęciu z piekarnika posyp świeżym tymiankiem.