Składniki na ciasto szybko zagnieść. Podzielić na dwie części (⅓ i ⅔) większą część włożyć do lodówki, mniejszą do lodówki lub zamrażarki. Większą część ciasta wyłożyć na formę (wcześniej schłodzić w lodówce ok. 30 minut). Następnie piec ok. 15 minut w temperaturze 170-180℃ można z termoobiegiem).
Jabłka umyć, wykroić gniazda i pokroić w kostkę. Zostawić 3 jabłka, które pokrojone w kostkę proponuję dołożyć pod koniec duszenia. Jabłka dusić na maśle, dodać sok z cytryny lub naturalny olejek eteryczny. Mus jabłkowy (w którym są widoczne kawałki jabłek) wyłożyć na podpieczone ciasto. Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta (ta odłożona do zamrażalnika). Całość piec ok. 45 minut w temperaturze 170-180℃ (piekłam z termoobiegiem) lub na solidnie złoty kolor ciasta 🙂
Można użyć mąki gryczanej lub orkiszowej, nawet je wymieszać. Ważne, by było 400 gramów.Oprócz tego do ciasta lub do jabłek możesz dodać wiórki kokosowe (2 łyżki), do ciasta odrobinę ksylitolu lub miodu.Moim zdaniem ksylitol czy miód nie jest potrzebny, ponieważ ilość jabłek wynagradza słodycz. Forma do pieczenia, której używam to 19 cm x 30 cm.