Dodajesz cebulę do kotletów mielonych? Surową czy podsmażaną? Spróbuj ją przygotować w taki sposób...
Składniki
cebula
masło klarowane, smalec
ulubione zioła
Instrukcje
Obraną i pokrojoną cebulę w kostkę usmaż na smalcu, aż nabierze lekko rumianego koloru. Wyłącz kuchenkę. Dodaj ulubione zioła.Ja tym razem dodałam lubczyk, zmielony kminek oraz majeranek, który wcześniej rozcieram w dłoniach. Po co? Aby wydobyć jego olejki eteryczne, które wzmacniają smak i zapach danej potrawy. Wymieszaj zioła z jeszcze ciepłą cebulą, zostaw na chwilę, a następnie dodaj np. do mięsa mielonego. Nada mu wyjątkowego smaku.
Uważaj, by nie smażyć długo cebuli z ziołami, ponieważ mogą się przypalić, co dać może gorzki smak. Dlatego ja dodaję zioła na samym końcu.
Świeże zioła również ze względu na swoją delikatność, moim zdaniem warto je dodawać pod koniec.