Pieczone ziemniaki z sosem czosnkowo-serowym

Ocena: 0.00
(0)

Pieczone ziemniaki w nowej odsłonie. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, a do tego oblane obłędnym sosem maślano-czosnkowo-serowym… Coś pysznego 🙂

Pieczone ziemniaki z sosem czosnkowo-serowym

Składniki
  

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 główka czosnku
  • 1-2 łyżki twardego dojrzewającego sera żółtego
  • 1 łyżeczka świeżego lub suszonego majeranku

Wykonanie
 

  • Dużą główkę czosnku przekrój na pół lub rozłóż poszczególne ząbki czosnku w naczyniu żaroodpornym i razem z masłem klarowanym upiecz w piekarniku do miękkości.
  • Ziemniaki obierz, przekrój na pół i ugotuj na półtwardo. Po ostudzeniu ziemniaków pokrój je w półcentymetrowe plastry. Rozłóż na blaszce i piecz w piekarniku w 200℃ na złoty kolor.
  • W tym czasie przygotuj sos.
    Upieczony czosnek wyciśnij z łupinek, rozgnieć razem z masłem, dodaj starty ser na drobnych oczkach, świeży lub suszony majeranek i lekko podgrzewaj, aż będzie płynna masa.
  • Wnętrze miseczki lub szerokiego kubka posmaruj obficie sosem.
  • Sekret tkwi nie tylko w smaku, ale i w sposobie podania. Plastry ziemniaków układaj na przemian jak płatki róży – warstwa po warstwie, tworząc piękny efekt.
    Po wierzchu polej sosem i na koniec posyp odrobiną świeżego lub suszonego majeranku, który dodaje niepowtarzalnego aromatu.
    Podawaj na ciepło.
Like
Zamknij
Copyright © 2024-2025 Betikle.
Zamknij