Wątróbka drobiowa z orzechami pekan

Ocena: 0.00
(0)
Wątróbka drobiowa z orzechami pekan

Składniki
  

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1-2 jabłka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1-2 buraki ugotowane (wielkości mandarynki)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 garść orzechów pekan
  • sól kłodawska niejodowana
  • 1 łyżka migdałów w płatkach (opcjonalnie)

Wykonanie
 

  • Do naczynia żaroodpornego włóż oczyszczoną z błon wątróbkę drobiową. Połóż pomiędzy nią kawałki masła klarowanego (może być smalec jeśli wolisz), następnie na to ugotowane buraczki, pokrojone na kawałki oraz cząstki jabłek.
  • Najlepiej jeśli jabłka będą miękkie. Jeśli nie przeszkadza Ci po upieczeniu chrupkość jabłek, to każde się do tego dania nada.
  • Posyp majerankiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180℃ pod przykryciem 25-30 minut. 
  • Ostatnie 5 minut możesz piec bez przykrycia. Wyłóż na talerz, posyp szczyptą soli, następnie pokruszone orzechy i ewentualnie migdały w płatkach. Do dekoracji dodaj natkę pietruszki.
Like
Zamknij
Copyright © 2024-2025 Betikle.
Zamknij