Goździki mają szereg zastosowań zdrowotnych oraz kulinarnych. Są genialnym dodatkiem do dań, jednak trzeba uważać na ilość, bo mają bardzo intensywny aromat i głęboki smak. Zamiast goździków całych, łatwiej jest użyć mielonych, wtedy ich aromat wyczuwa się mocniej. Bardzo często używam m.in. do rosołu, mielonych wołowych, kapusty, kompotu, koktajli.Mam w kuchni również naturalny olejek goździkowy — ten ma w sobie moc. Tu zwłaszcza trzeba uważać z ilością, wtedy lepiej dodawać nie kroplę, tylko na wykałaczkę (zanurzyć wykałaczkę w olejku i następnie do dania, sprawdzać na bieżąco smak, by nie przesadzić).Natomiast tu chcę podkreślić, że goździki mielone dodane do mięsa mielonego wołowego, dają niesamowity smak i aromat. Nie za dużo, bo będzie dominował smak goździków. Szczypta. Sprawdź, jak zmieniają oblicze mielonych wołowych.
