Wątróbka drobiowa z pieczonymi boczniakami

Ocena: 0.00
(0)
Wątróbka drobiowa z pieczonymi boczniakami

Składniki
  

  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 150 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki startego sera dojrzewającego np. parmezan
  • 1 łyżka masło klarowane
  • łyżeczki majeranek
  • łyżeczki suszona bazylia
  • szczypta sól kłodawska niejodowana opcjonalnie

Wykonanie
 

  • Cebulę obierz, pokrój w piórka, boczniaki porwij na cząstki, wątróbkę umyj, oczyść z błon i osusz.
  • Cebulę z boczniakami włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj masło klarowane, posyp bazylią, majerankiem. Wymieszaj, włóż na 10 minut do nagrzanego piekarnika do 180℃, piekę bez przykrycia.
  • Po tym dołóż kawałki wątróbki, wymieszaj. Włóż do piekarnika na około 25 minut i piecz pod przykryciem. Ja piekę zawsze z termoobiegiem.
  • Po upieczeniu posyp tartym serem dojrzewającym i na wierzchu posyp koperkiem lub natką pietruszki.

Uwagi

Możesz po upieczeniu posypać wątróbkę odrobiną soli, natomiast ja już nie dodawałam soli ze względu na to, że ser dojrzewający jest słony w smaku. Lubię go dać w dużej ilości.
Boczniaki są bogate w minerały i witaminy. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, bogate w witaminy z grupy B.
My uwielbiamy boczniaki 🙂
Like
Zamknij
Copyright © 2024-2025 Betikle.
Zamknij