Kruche z aromatycznymi śliwkami

Ocena: 0.00
(0)
Kruche z aromatycznymi śliwkami

Składniki
  

Ciasto:

  • 400 g mąki jaglanej
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • śliwki węgierki (ile pomieści forma – 1-1,5 kg)

Na posypkę aromatyczną:

  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 1 łyżeczka kakao
  • ½ łyżeczki mielonych goździków

Wykonanie
 

  • Z mąki jaglanej, masła i żółtek szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (1/3 i 2/3) i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Większą część ciasta wyłożyć (wylepić) na formę.
  • Można też najpierw ciasto wyłożyć na dno formy i całość włożyć do lodówki. Tak robię najczęściej. Po tym jak ciasto się schłodzi, piec ok. 15 – 20 minut w temperaturze 180° C lub na lekko złoty kolor biorąc pod uwagę, że każdy piekarnik może piec inaczej – ja piekę z termoobiegiem.
  • Na upieczony spód poukładać ciasno (surowe) śliwki. Im słodsze śliwki, tym ciasto będzie słodsze. Po wierzchu śliwek posypać mieszanką aromatyczną, następnie zetrzeć lub rozkruszyć mniejsza część ciasta, czyli te 1/3 ciasta.
  • Całość piec ok. 15 minut w temperaturze 190-200℃ na mocno złoty kolor ciasta. Zwróć uwagę jak piecze Twój piekarnik, by nie spalić ciasta.
  • Ciasto świeżo upieczone jest bardzo delikatne. Na drugi dzień jest rewelacyjne.
Like
Zamknij
Copyright © 2024-2025 Betikle.
Zamknij