Składniki
- 30 dag wątróbki drobiowej
- 1 garść posiekanej skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- szczypta tymianku
- szczypta mielonych goździków
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 łyżeczka majeranku
- sól kłodawska niejodowana
Wykonanie
- Posiekaną skórkę z pomarańczy chwilę podgrzej na maśle klarowanym, następnie dodaj pokrojone na kawałki jabłka, cynamon, tymianek, mielone goździki. Możesz po chwili dolać odrobinę wody. Duś kilka minut.
- Jeśli nie masz dobrej jakości skórki z pomarańczy, na koniec duszenia jabłek dodaj 1-2 krople olejku pomarańczowego.
- Jabłka wyłóż do naczynia żaroodpornego, następnie dołóż kawałki wcześniej już oczyszczonej wątróbki. Posyp aromatycznym majerankiem. Piecz całość w nagrzanym do 180℃ piekarniku około 25 minut.
- Na talerzu posyp szczyptą soli, migdałami w płatkach i odrobiną koperku. A na koniec… wisienka na torcie. Polej dosłownie odrobiną miodu, jakby cienkie niteczki.Zaskoczenie z tym miodem? 🙂 Warto spróbować, bo moim zdaniem tym sposobem da się przekonać kogoś do wątróbki 🙂
Uwagi
Możesz dodać cząstki pomarańczy, filetowane — bez białej błonki i skórki.
1-2 takie filety, czyste soczyste cząstki wystarczą. Dodaj je na samym końcu.