Wątróbka drobiowa z jabłkiem i nutą pomarańczy

Ocena: 0.00
(0)
Wątróbka drobiowa z jabłkami i nutą pomarańczy

Składniki
  

  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 1 garść posiekanej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • szczypta tymianku
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól kłodawska niejodowana

Wykonanie
 

  • Posiekaną skórkę z pomarańczy chwilę podgrzej na maśle klarowanym, następnie dodaj pokrojone na kawałki jabłka, cynamon, tymianek, mielone goździki. Możesz po chwili dolać odrobinę wody. Duś kilka minut.
  • Jeśli nie masz dobrej jakości skórki z pomarańczy, na koniec duszenia jabłek dodaj 1-2 krople olejku pomarańczowego.
  • Jabłka wyłóż do naczynia żaroodpornego, następnie dołóż kawałki wcześniej już oczyszczonej wątróbki. Posyp aromatycznym majerankiem. Piecz całość w nagrzanym do 180℃ piekarniku około 25 minut.
  • Na talerzu posyp szczyptą soli, migdałami w płatkach i odrobiną koperku. A na koniec… wisienka na torcie. Polej dosłownie odrobiną miodu, jakby cienkie niteczki.
    Zaskoczenie z tym miodem? 🙂 Warto spróbować, bo moim zdaniem tym sposobem da się przekonać kogoś do wątróbki 🙂

Uwagi

Możesz dodać cząstki pomarańczy, filetowane — bez białej błonki i skórki.
1-2 takie filety, czyste soczyste cząstki wystarczą. Dodaj je na samym końcu.
Like
Zamknij
Copyright © 2024-2025 Betikle.
Zamknij