Posiekaną skórkę z pomarańczy chwilę podgrzej na maśle klarowanym, następnie dodaj pokrojone na kawałki jabłka, cynamon, tymianek, mielone goździki. Możesz po chwili dolać odrobinę wody. Duś kilka minut.
Jeśli nie masz dobrej jakości skórki z pomarańczy, na koniec duszenia jabłek dodaj 1-2 krople olejku pomarańczowego.
Jabłka wyłóż do naczynia żaroodpornego, następnie dołóż kawałki wcześniej już oczyszczonej wątróbki. Posyp aromatycznym majerankiem. Piecz całość w nagrzanym do 180℃ piekarniku około 25 minut.
Na talerzu posyp szczyptą soli, migdałami w płatkach i odrobiną koperku. A na koniec... wisienka na torcie. Polej dosłownie odrobiną miodu, jakby cienkie niteczki.Zaskoczenie z tym miodem? :) Warto spróbować, bo moim zdaniem tym sposobem da się przekonać kogoś do wątróbki :)
Uwagi
Możesz dodać cząstki pomarańczy, filetowane — bez białej błonki i skórki.1-2 takie filety, czyste soczyste cząstki wystarczą. Dodaj je na samym końcu.