Maślana wątróbka z migdałami

Ocena: 0.00
(0)
Maślana wątróbka z migdałami

Składniki
  

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki lubczyku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • szczypiorek lub koperek
  • sól kłodawska niejodowana

Wykonanie
 

  • Wątróbkę umyj, osusz, wyczyść z błon. Cebulę pokrój w piórka. Do naczynia żaroodpornego włóż wątróbkę i cebulę posyp lubczykiem (tu możesz również dodać majeranek) i wymieszaj.
  • Dodaj odrobinę (1 łyżeczkę) masła klarowanego. Piecz w nagrzanym do 180℃ piekarniku około 20 minut pod przykryciem. Jeśli po upieczeniu wątróbka wydzieli sporo wody, odlej ją i dodaj resztę masła klarowanego i zostaw wątróbkę chwilę w tym maśle.
  • Po wyjęciu z piekarnika wyłóż na talerz, posyp solą i majerankiem, migdałami w płatkach i odrobiną szczypiorku lub koperku.

Uwagi

Można pominąć migdały w płatkach, natomiast one dodają chrupkości.
Majeranek to dla mnie piękne perfumy dla wątróbki 🙂
Suszony majeranek, który sama suszyłam ma zapach cudowny. Zupełnie inny niż taki kupiony gotowy suszony.
Masło nośnik smaku… Cudo 🙂
Like
Zamknij
Copyright © 2024-2025 Betikle.
Zamknij