Placuszki trochę jak racuchy… jajeczne bez tradycyjnej mąki, bez drożdży, bez proszku do pieczenia.
Składniki
- 5 jajek
- 100 ml śmietany (np. 18% lub 30%)
- 4-5 łyżeczek mąki z babki jajowatej
- 3 łyżeczki ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 1 łyżeczka wanilii suszonej
- szczypta mielonych goździków (jeśli lubisz)
Wykonanie
- Jajka ze śmietaną wymieszaj, dodaj pozostałe składniki i dobrze zmiksuj, by nie było grudek. Odstaw ciasto na kilkanaście minut, by dać czas mące z babki jajowatej napęcznieć. Gdy ciasto będzie odpowiednio gęste, smaż na maśle klarowanym na złoty kolor z każdej strony.
- Placki szybko się smażą, pilnuj je na patelni. Są bardzo elastyczne i dobrze się je przekręca na patelni nawet wtedy, gdy przekręcając placuszek się rozlewa – spokojnie, będzie trzymał swoją strukturę i nie połamie się, a nawet jeśli się złoży, to i tak się usmaży.
Uwagi
Mąka z babki jajowatej potrzebuje czasu, by nadać ciastu odpowiedniej konsystencji. W tym czasie przygotuj ulubione dodatki 🙂
Dodatki — propozycje:
- twarożek ze śmietaną i np. gruszkami
- owoce jagodowe ze śmietaną
- kogel-mogel
- masa jak do tiramisu
- 5 jajek
- 100 ml śmietany
- 4-5 łyżeczek mąki z babki jajowatej
- szczypta soli kłodawskiej niejodowanej