Placuszki jajeczne

Ocena: 0.00
(0)
Placuszki jajeczne
Placuszki trochę jak racuchy… jajeczne bez tradycyjnej mąki, bez drożdży, bez proszku do pieczenia.

Składniki
  

  • 5 jajek
  • 100 ml śmietany (np. 18% lub 30%)
  • 4-5 łyżeczek mąki z babki jajowatej
  • 3 łyżeczki ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 1 łyżeczka wanilii suszonej
  • szczypta mielonych goździków (jeśli lubisz)

Wykonanie
 

  • Jajka ze śmietaną wymieszaj, dodaj pozostałe składniki i dobrze zmiksuj, by nie było grudek. Odstaw ciasto na kilkanaście minut, by dać czas mące z babki jajowatej napęcznieć. Gdy ciasto będzie odpowiednio gęste, smaż na maśle klarowanym na złoty kolor z każdej strony.
  • Placki szybko się smażą, pilnuj je na patelni. Są bardzo elastyczne i dobrze się je przekręca na patelni nawet wtedy, gdy przekręcając placuszek się rozlewa – spokojnie, będzie trzymał swoją strukturę i nie połamie się, a nawet jeśli się złoży, to i tak się usmaży.

Uwagi

Mąka z babki jajowatej potrzebuje czasu, by nadać ciastu odpowiedniej konsystencji. W tym czasie przygotuj ulubione dodatki 🙂 
Dodatki — propozycje:
  • twarożek ze śmietaną i np. gruszkami
  • owoce jagodowe ze śmietaną
  • kogel-mogel
  • masa jak do tiramisu
Możesz podać je również jako placuszki wytrawne, wtedy dodaj do ciasta sól kłodawską.
Placuszki na wytrawnie:
  • 5 jajek
  • 100 ml śmietany
  • 4-5 łyżeczek mąki z babki jajowatej
  • szczypta soli kłodawskiej niejodowanej 
Placuszki po smażeniu przybierają ciemny kolor za sprawą babki jajowatej.
 
Like
Zamknij
Copyright © 2024-2025 Betikle.
Zamknij