Placuszki trochę jak racuchy... jajeczne bez tradycyjnej mąki, bez drożdży, bez proszku do pieczenia.
Składniki
5jajek
100mlśmietany(np. 18% lub 30%)
4-5łyżeczekmąki z babki jajowatej
3łyżeczkiksylitolu
1łyżeczkacynamonu cejlońskiego
1łyżeczkawanilii suszonej
szczypta mielonych goździków(jeśli lubisz)
Instrukcje
Jajka ze śmietaną wymieszaj, dodaj pozostałe składniki i dobrze zmiksuj, by nie było grudek. Odstaw ciasto na kilkanaście minut, by dać czas mące z babki jajowatej napęcznieć. Gdy ciasto będzie odpowiednio gęste, smaż na maśle klarowanym na złoty kolor z każdej strony.
Placki szybko się smażą, pilnuj je na patelni. Są bardzo elastyczne i dobrze się je przekręca na patelni nawet wtedy, gdy przekręcając placuszek się rozlewa - spokojnie, będzie trzymał swoją strukturę i nie połamie się, a nawet jeśli się złoży, to i tak się usmaży.
Uwagi
Mąka z babki jajowatej potrzebuje czasu, by nadać ciastu odpowiedniej konsystencji. W tym czasie przygotuj ulubione dodatki :) Dodatki — propozycje:
twarożek ze śmietaną i np. gruszkami
owoce jagodowe ze śmietaną
kogel-mogel
masa jak do tiramisu
Możesz podać je również jako placuszki wytrawne, wtedy dodaj do ciasta sól kłodawską.Placuszki na wytrawnie:
5 jajek
100 ml śmietany
4-5 łyżeczek mąki z babki jajowatej
szczypta soli kłodawskiej niejodowanej
Placuszki po smażeniu przybierają ciemny kolor za sprawą babki jajowatej.