Młoda kapusta z koperkiem i tymiankiem

Ocena: 0.00
(0)
Młoda kapusta z koperkiem i tymiankiem

Składniki
  

  • 1 młoda kapusta około 1 kg
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • 1 pęczek koperku około 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól kłodawska niejodowana
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • świeżo mielony pieprz

Wykonanie
 

  • Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle klarowanym. Dodaj posiekany czosnek i smaż razem przez chwilę.
  • Następnie dodaj pokrojoną kapustę, dołóż trochę masła klarowanego, wymieszaj, przykryj i duś kilka minut aż lekko zmięknie, ale zachowa lekką chrupkość.
  • Zdejmij z kuchenki. Wlej sos jajeczny i ponownie postaw garnek na kuchence. Całość mieszaj do momentu, aż jajka połączą się z powstałym podczas duszenia sokiem z kapusty.
  • Dopraw solą i pieprzem. Jeśli masa jajeczna się zetnie – nic nie szkodzi, to tylko doda struktury i zaciekawi.
  • Możesz do sosu dodać łyżkę świeżego masła.
    Jeszcze dodaj posiekany koperek i ewentualnie tymianek.
    Wymieszaj. Gotowe.

Sos jajeczny:

  • Jajka dokładnie roztrzep na gładką masę. Dodaj szczyptę soli. Możesz wcześniej jajka wyparzyć.
  • Zamiast całych jajek możesz użyć samych żółtek – wedle uznania.
    Stworzy się świetny sos 🙂
Like
Zamknij
Copyright © 2024-2025 Betikle.
Zamknij