Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle klarowanym. Dodaj posiekany czosnek i smaż razem przez chwilę.
Następnie dodaj pokrojoną kapustę, dołóż trochę masła klarowanego, wymieszaj, przykryj i duś kilka minut aż lekko zmięknie, ale zachowa lekką chrupkość.
Zdejmij z kuchenki. Wlej sos jajeczny i ponownie postaw garnek na kuchence. Całość mieszaj do momentu, aż jajka połączą się z powstałym podczas duszenia sokiem z kapusty.
Dopraw solą i pieprzem. Jeśli masa jajeczna się zetnie - nic nie szkodzi, to tylko doda struktury i zaciekawi.
Możesz do sosu dodać łyżkę świeżego masła. Jeszcze dodaj posiekany koperek i ewentualnie tymianek.Wymieszaj. Gotowe.
Sos jajeczny:
Jajka dokładnie roztrzep na gładką masę. Dodaj szczyptę soli. Możesz wcześniej jajka wyparzyć.
Zamiast całych jajek możesz użyć samych żółtek - wedle uznania. Stworzy się świetny sos :)