Kompot owocowy z tymiankiem

Ocena: 0.00
(0)
Kompot owocowy z tymiankiem

Składniki
  

  • 1 kg owoców (ja wykorzystałam jabłka, gruszki i śliwki)
  • 2 litry wody
  • szczypta soli kłodawskiej niejodowanej
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 krople naturalnego olejku cytrynowego (opcjonalnie)

Wykonanie
 

  • Umyj owoce, pokrój na części, wykrój gniazda nasienne, pestki. Owoce zalej wodą i gotuj do miękkości. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj sól, goździki i listki tymianku.
  • Po ugotowaniu kompotu garnek przykryj pokrywką i zostaw na jakiś czas minut, by kompot nabrał aromatu. Gdy kompot trochę wystygnie możesz dodać naturalnego olejku cytrynowego.
Like
Zamknij
Copyright © 2024-2025 Betikle.
Zamknij