Już dawno zrezygnowałam z tradycyjnego budyniu z torebki, nawet do sernika takiego budyniu nie dodaję. Jaglany w zupełności mi wystarczy i jest bardzo smaczny i przede wszystkim zdrowszy. Słodyczy dodają jabłka, natomiast cynamon, wiórki kokosowe i sok z cytryny lub naturalne olejki podkręcają smak, nie potrzeba cukru, miodu lub innych słodzików. Serdecznie polecam tę wersję.
Składniki
- 100 g kaszy jaglanej (wcześniej moczonej i opłukanej w wodzie)
- 1,5-2 szklanki mleka, wody (to co tolerujesz)
- 1 łyżka masła
- 2 żółtka (jajka wcześniej należy sparzyć)
- 4 duże jabłka
- ½ łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
- sok z całej cytryny
- 2 krople naturalnego olejku cytrynowego lub pomarańczowego (wtedy pomiń sok z cytryny)
Wykonanie
- Kaszę jaglaną wcześniej namocz w wodzie. Gotuj do miękkości na mleku lub wodzie.
- Zblenduj na masę. Dodaj masło, same żółtka i wymieszaj.
- Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój drobno i upraż na maśle prawie na mus, ale niech drobinki jabłka będą wyczuwalne. Wyłącz kuchenkę. Dodaj wiórki kokosowe, cynamon cejloński.
- Jabłka przełóż do masy jaglanej i wymieszaj. Na koniec dodaj sok z cytryny lub naturalne olejki eteryczne.