Budyń jaglany jabłkowy

Ocena: 0.00
(0)
Budyń jaglany jabłkowy
Już dawno zrezygnowałam z tradycyjnego budyniu z torebki, nawet do sernika takiego budyniu nie dodaję. Jaglany w zupełności mi wystarczy i jest bardzo smaczny i przede wszystkim zdrowszy. Słodyczy dodają jabłka, natomiast cynamon, wiórki kokosowe i sok z cytryny lub naturalne olejki podkręcają smak, nie potrzeba cukru, miodu lub innych słodzików. Serdecznie polecam tę wersję.

Składniki
  

  • 100 g kaszy jaglanej (wcześniej moczonej i opłukanej w wodzie)
  • 1,5-2 szklanki mleka, wody (to co tolerujesz)
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka (jajka wcześniej należy sparzyć)
  • 4 duże jabłka
  • ½ łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • sok z całej cytryny
  • 2 krople naturalnego olejku cytrynowego lub pomarańczowego (wtedy pomiń sok z cytryny)

Wykonanie
 

  • Kaszę jaglaną wcześniej namocz w wodzie. Gotuj do miękkości na mleku lub wodzie.
  • Zblenduj na masę. Dodaj masło, same żółtka i wymieszaj.
  • Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój drobno i upraż na maśle prawie na mus, ale niech drobinki jabłka będą wyczuwalne. Wyłącz kuchenkę. Dodaj wiórki kokosowe, cynamon cejloński.
  • Jabłka przełóż do masy jaglanej i wymieszaj. Na koniec dodaj sok z cytryny lub naturalne olejki eteryczne.
Like
Zamknij
Copyright © 2024-2025 Betikle.
Zamknij