Już dawno zrezygnowałam z tradycyjnego budyniu z torebki, nawet do sernika takiego budyniu nie dodaję. Jaglany w zupełności mi wystarczy i jest bardzo smaczny i przede wszystkim zdrowszy. Słodyczy dodają jabłka, natomiast cynamon, wiórki kokosowe i sok z cytryny lub naturalne olejki podkręcają smak, nie potrzeba cukru, miodu lub innych słodzików. Serdecznie polecam tę wersję.
Składniki
100gkaszy jaglanej(wcześniej moczonej i opłukanej w wodzie)
1,5-2szklankimleka, wody(to co tolerujesz)
1łyżkamasła
2żółtka(jajka wcześniej należy sparzyć)
4duże jabłka
½łyżeczkicynamonu cejlońskiego
2łyżeczkiwiórków kokosowych
sok z całej cytryny
2kroplenaturalnego olejku cytrynowego lub pomarańczowego(wtedy pomiń sok z cytryny)
Instrukcje
Kaszę jaglaną wcześniej namocz w wodzie. Gotuj do miękkości na mleku lub wodzie.
Zblenduj na masę. Dodaj masło, same żółtka i wymieszaj.
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój drobno i upraż na maśle prawie na mus, ale niech drobinki jabłka będą wyczuwalne. Wyłącz kuchenkę. Dodaj wiórki kokosowe, cynamon cejloński.
Jabłka przełóż do masy jaglanej i wymieszaj. Na koniec dodaj sok z cytryny lub naturalne olejki eteryczne.