Składniki
- 300 g wątróbki drobiowej
- 100 g boczniaków
- 1 cebula
- 1 garść brukselki
- 1 łyżka masła klarowanego
- ⅓ łyżeczki majeranki
- ⅓ łyżeczki kminku mielonego
- 4-5 goździków
- 1-2 liście laurowe
- szczypta soli kłodawskiej niejodowanej przed podaniem
Wykonanie
- Cebulę obierz, pokrój w piórka. Brukselki przekrój na pół, wątróbkę umyj, oczyść z błon i osusz, boczniaki porwij na kawałki.
- Wszystko nałóż do naczynia żaroodpornego, wymieszaj, dodaj masło klarowane, posyp majerankiem i odrobiną mielonego kominku. Dodaj goździki i liść laurowy.
- Piecz w nagrzanym do 180℃ piekarniku pod przykryciem około 25 minut. Możesz w trakcie pieczenia po około 15 minutach delikatnie wszystko przemieszać i ostatnie 5 minut piec bez przykrycia. Ja piekę zawsze z termoobiegiem. Posól danie dopiero na talerzu.
Uwagi
Do tego koniecznie dodatek z charakterystycznym smakiem w postaci surówki z kiszonej kapusty. Mam taki przepis na stronie. Bardzo prosty.
Surówka z kiszonej kapusty z migdałami.