Składniki
- 300 g wątróbki drobiowej
- 1,5 łyżki masła klarowanego
- 1 cebula
- ½ łyżeczki lubczyku
- ½ łyżeczki majeranku
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- szczypiorek lub koperek
- sól kłodawska niejodowana
Wykonanie
- Wątróbkę umyj, osusz, wyczyść z błon. Cebulę pokrój w piórka. Do naczynia żaroodpornego włóż wątróbkę i cebulę posyp lubczykiem (tu możesz również dodać majeranek) i wymieszaj.
- Dodaj odrobinę (1 łyżeczkę) masła klarowanego. Piecz w nagrzanym do 180℃ piekarniku około 20 minut pod przykryciem. Jeśli po upieczeniu wątróbka wydzieli sporo wody, odlej ją i dodaj resztę masła klarowanego i zostaw wątróbkę chwilę w tym maśle.
- Po wyjęciu z piekarnika wyłóż na talerz, posyp solą i majerankiem, migdałami w płatkach i odrobiną szczypiorku lub koperku.
Uwagi
Można pominąć migdały w płatkach, natomiast one dodają chrupkości.
Majeranek to dla mnie piękne perfumy dla wątróbki 🙂
Suszony majeranek, który sama suszyłam ma zapach cudowny. Zupełnie inny niż taki kupiony gotowy suszony.
Masło nośnik smaku… Cudo 🙂
Majeranek to dla mnie piękne perfumy dla wątróbki 🙂
Suszony majeranek, który sama suszyłam ma zapach cudowny. Zupełnie inny niż taki kupiony gotowy suszony.
Masło nośnik smaku… Cudo 🙂