Składniki
- 250 g wątróbki drobiowej
- 150 g boczniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki startego sera dojrzewającego np. parmezan
- 1 łyżka masło klarowane
- ⅓ łyżeczki majeranek
- ⅓ łyżeczki suszona bazylia
- szczypta sól kłodawska niejodowana opcjonalnie
Wykonanie
- Cebulę obierz, pokrój w piórka, boczniaki porwij na cząstki, wątróbkę umyj, oczyść z błon i osusz.
- Cebulę z boczniakami włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj masło klarowane, posyp bazylią, majerankiem. Wymieszaj, włóż na 10 minut do nagrzanego piekarnika do 180℃, piekę bez przykrycia.
- Po tym dołóż kawałki wątróbki, wymieszaj. Włóż do piekarnika na około 25 minut i piecz pod przykryciem. Ja piekę zawsze z termoobiegiem.
- Po upieczeniu posyp tartym serem dojrzewającym i na wierzchu posyp koperkiem lub natką pietruszki.
Uwagi
Możesz po upieczeniu posypać wątróbkę odrobiną soli, natomiast ja już nie dodawałam soli ze względu na to, że ser dojrzewający jest słony w smaku. Lubię go dać w dużej ilości.
Boczniaki są bogate w minerały i witaminy. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, bogate w witaminy z grupy B.
My uwielbiamy boczniaki 🙂
Boczniaki są bogate w minerały i witaminy. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, bogate w witaminy z grupy B.
My uwielbiamy boczniaki 🙂