Wątróbka drobiowa z owocami jagodowymi

Ocena: 0.00
(0)
Wątróbka drobiowa z owocami jagodowymi

Składniki
  

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 2 garście mieszanych owoców jagodowych (wiśnie, borówki, porzeczka, jeżyny, jagody) mogą być mrożone
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • zioła tymianek, majeranek, rozmaryn
  • sól kłodawska niejodowana, pieprz

Wykonanie
 

  • Wątróbkę umyj, oczyść z błon i przełóż do naczynia żaroodpornego, dołóż kawałki masła klarowanego, posyp ziołami.
  • Wątróbkę umyj, oczyść z błon i przełóż do naczynia żaroodpornego, dołóż masło klarowane, posyp ziołami. Piecz 20-25 minut w nagrzanym do 180℃ piekarniku (można również piec pod przykryciem).
  • Po upieczeniu na talerzu szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu.
  • W czasie pieczenia się wątróbki przygotuj owoce jagodowe. Do garnka (lub na patelnię) na rozgrzane masło wrzuć owoce jagodowe (wiśnie, borówki, porzeczka, jeżyny, jagody) i duś chwilę do uzyskania konfitury.
  • Wątróbkę wyłóż na talerz, polej przygotowaną konfiturą z owoców.
Like
Zamknij
Copyright © 2024-2025 Betikle.
Zamknij