Wątróbka drobiowa z kapustą kiszoną

Ocena: 0.00
(0)
Wątróbka drobiowa z kapustą kiszoną

Składniki
  

  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 250 g odciśniętej z soku kapusty kiszonej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka masła świeżego (może być również klarowane)
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta suszonego lubczyku

Wykonanie
 

  • Wątróbkę umyj, oczyść z błon i osusz. Włóż do naczynia żaroodpornego, posyp suszonym lubczykiem i majerankiem. Kapustę przepłucz wodą, odciśnij i pokrój, będzie łatwiej jeść i kapusta nie będzie się tak ciągnęła.
  • Wyłóż kapustę na wątróbkę i posyp mielonym kminkiem. Poruszaj widelcem, by kminek wmieszał się w wątróbkę. Połóż miejscami masło klarowane i posyp odrobiną majeranku.
  • Włóż do nagrzanego do 180℃ piekarnika na około 25 minut i piecz pod przykryciem. Ja piekę z termoobiegiem.
  • Po pieczeniu wyłącz piekarnik, nałóż na kapustę świeże masło (lub klarowane) i włóż na chwilę do piekarnika tylko po to, by masło rozpuściło się w kapuście. Gotowe 🙂
    Możesz danie posypać na talerzu natką pietruszki.
Like
Zamknij
Copyright © 2024-2025 Betikle.
Zamknij