Składniki
- 250 g wątróbki drobiowej
- 250 g odciśniętej z soku kapusty kiszonej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka masła świeżego (może być również klarowane)
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- szczypta suszonego lubczyku
Wykonanie
- Wątróbkę umyj, oczyść z błon i osusz. Włóż do naczynia żaroodpornego, posyp suszonym lubczykiem i majerankiem. Kapustę przepłucz wodą, odciśnij i pokrój, będzie łatwiej jeść i kapusta nie będzie się tak ciągnęła.
- Wyłóż kapustę na wątróbkę i posyp mielonym kminkiem. Poruszaj widelcem, by kminek wmieszał się w wątróbkę. Połóż miejscami masło klarowane i posyp odrobiną majeranku.
- Włóż do nagrzanego do 180℃ piekarnika na około 25 minut i piecz pod przykryciem. Ja piekę z termoobiegiem.
- Po pieczeniu wyłącz piekarnik, nałóż na kapustę świeże masło (lub klarowane) i włóż na chwilę do piekarnika tylko po to, by masło rozpuściło się w kapuście. Gotowe 🙂Możesz danie posypać na talerzu natką pietruszki.