Wątróbka drobiowa z chrupiącą ciecierzycą

Ocena: 0.00
(0)
Wątróbka drobiowa z chrupiącą ciecierzycą

Składniki
  

Do wątróbki

  • 250 dag wątróbki drobiowej
  • 1 łyżka masła klarowanego ghee
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Do ciecierzycy

  • ok. 200 g ciecierzycy (bez zalewy) (korzystam z gotowej ciecierzycy ze słoika)
  • 1 łyżka (płaska) masła klarowanego ghee do ciecierzycy
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka aromatycznego masła "Pychota do kawy"

Wykonanie
 

Ciecierzyca

  • Odsącz ciecierzycę z zalewy, opłucz pod bieżącą wodą i osusz w ręczniku papierowym.
  • Przesyp do miski, polej rozpuszczonym masłem klarowanym i posyp mieszanką: cynamon+kurkuma+kardamon+imbir+kmin rzymski. Wymieszaj, by przyprawy pokryły ciecierzycę. Wyłóż na formę żaroodporną tak, by kulki leżały obok siebie.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku do 200℃ około 20-25 minut. Jeśli uznasz, że ciecierzyca jeszcze nie jest na chrupko, możesz wydłużyć czas pieczenia.
  • W tym czasie jak ciecierzyca się piecze, przygotuj wątróbkę.

Wątróbka

  • Wątróbkę umyj, oczyść z błon i osusz. Włóż do naczynia żaroodpornego, posyp majerankiem i dodaj masło klarowane.
  • Włóż do nagrzanego do 180℃ piekarnika na około 25 minut i piecz pod przykryciem. Ja piekę z termoobiegiem.
  • Po pieczeniu wyłącz piekarnik, posyp wątróbkę ciecierzycą, nałóż masło, czyli "Pychotę do kawy" i odstaw na chwilę do jeszcze ciepłego piekarnika, by masło rozpuściło się w wątróbce.
    Wymieszaj, posyp natką pietruszki. Gotowe 🙂

Wideo

Uwagi

Masło klarowane oraz Pychotę do kawy kupuję tutaj:
Dlaczego akurat to masło klarowane? Ma bardzo przyjemny aromat z nutami orzechowo-karmelowymi. W smaku z delikatną słodyczą fantastycznie podkreśla smak potraw. Ma piękny, złoty kolor.
Pychota do kawy to masło klarowane z olejem kokosowym i z dodatkami. Smak i zapach zdecydowanie na pierwszym planie cynamonowy i kokosowy, później wanilia i kardamon.
Like
Zamknij
Copyright © 2024-2025 Betikle.
Zamknij