ok. 200gciecierzycy (bez zalewy)(korzystam z gotowej ciecierzycy ze słoika)
1łyżka(płaska) masła klarowanego ghee do ciecierzycy
½łyżeczkimielonego imbiru
½łyżeczkimielonego kardamonu
½łyżeczkimielonej kurkumy
½łyżeczkimielonego kminu rzymskiego
1łyżkaaromatycznego masła "Pychota do kawy"
Instrukcje
Ciecierzyca
Odsącz ciecierzycę z zalewy, opłucz pod bieżącą wodą i osusz w ręczniku papierowym.
Przesyp do miski, polej rozpuszczonym masłem klarowanym i posyp mieszanką: cynamon+kurkuma+kardamon+imbir+kmin rzymski. Wymieszaj, by przyprawy pokryły ciecierzycę. Wyłóż na formę żaroodporną tak, by kulki leżały obok siebie.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 200℃ około 20-25 minut. Jeśli uznasz, że ciecierzyca jeszcze nie jest na chrupko, możesz wydłużyć czas pieczenia.
W tym czasie jak ciecierzyca się piecze, przygotuj wątróbkę.
Wątróbka
Wątróbkę umyj, oczyść z błon i osusz. Włóż do naczynia żaroodpornego, posyp majerankiem i dodaj masło klarowane.
Włóż do nagrzanego do 180℃ piekarnika na około 25 minut i piecz pod przykryciem. Ja piekę z termoobiegiem.
Po pieczeniu wyłącz piekarnik, posyp wątróbkę ciecierzycą, nałóż masło, czyli "Pychotę do kawy" i odstaw na chwilę do jeszcze ciepłego piekarnika, by masło rozpuściło się w wątróbce. Wymieszaj, posyp natką pietruszki. Gotowe :)
Uwagi
Masło klarowane oraz Pychotę do kawy kupuję tutaj:
Dlaczego akurat to masło klarowane? Ma bardzo przyjemny aromat z nutami orzechowo-karmelowymi. W smaku z delikatną słodyczą fantastycznie podkreśla smak potraw. Ma piękny, złoty kolor.Pychota do kawy to masło klarowane z olejem kokosowym i z dodatkami. Smak i zapach zdecydowanie na pierwszym planie cynamonowy i kokosowy, później wanilia i kardamon.