Wątróbka drobiowa z brukselką i boczniakami

Ocena: 0.00
(0)
Wątróbka drobiowa z brukselką i boczniakami

Składniki
  

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 100 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 1 garść brukselki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • łyżeczki majeranki
  • łyżeczki kminku mielonego
  • 4-5 goździków
  • 1-2 liście laurowe
  • szczypta soli kłodawskiej niejodowanej przed podaniem

Wykonanie
 

  • Cebulę obierz, pokrój w piórka. Brukselki przekrój na pół, wątróbkę umyj, oczyść z błon i osusz, boczniaki porwij na kawałki.
  • Wszystko nałóż do naczynia żaroodpornego, wymieszaj, dodaj masło klarowane, posyp majerankiem i odrobiną mielonego kominku. Dodaj goździki i liść laurowy.
  • Piecz w nagrzanym do 180℃ piekarniku pod przykryciem około 25 minut. Możesz w trakcie pieczenia po około 15 minutach delikatnie wszystko przemieszać i ostatnie 5 minut piec bez przykrycia. Ja piekę zawsze z termoobiegiem.
    Posól danie dopiero na talerzu.

Uwagi

Do tego koniecznie dodatek z charakterystycznym smakiem w postaci surówki z kiszonej kapusty. Mam taki przepis na stronie. Bardzo prosty.
Surówka z kiszonej kapusty z migdałami.
Like
Zamknij
Copyright © 2024-2025 Betikle.
Zamknij