Sernik

Ocena: 0.00
(0)
Sernik

Składniki
  

  • 1 kg sera dobrze zmielony lub z wiaderka
  • 4 -5 jajek
  • 200 g masła
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • ⅓ – ½ szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka suszonej wanilii
  • 2 garście żurawiny rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa
  • 3-4 krople naturalnego olejku pomarańczowego lub cytrynowego (ja używam z Bewit) dodaję olejek wtedy, gdy do sernika daję skórkę pomarańczową

Wykonanie
 

  • Masło z ksylitolem ubij na puszystą masę. Żółtka oddziel od białek. Dodawaj po jednym żółtku i cały czas ubijaj. Następnie dokładaj stopniowo ser, cały czas miksując.
  • Kolejno wsyp wanilię, skrobię ziemniaczaną i wymieszaj masę. Teraz czas na dodatki. Możesz dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, cytrynową lub żurawinę.
  • Ubij białka na sztywno i lekko wmieszaj w masę serową. Całość przełóż do formy do pieczenia (np. tortownica o średnicy 26 cm). Piecz około 60 minut w temperaturze ok. 160℃ (może być z termoobiegiem).
  • Jeśli pod koniec pieczenia zauważysz, że sernik zbyt mocno się przypieka (piekarniki są jednak różne), przykryj papierem do pieczenia.
Like
Zamknij
Copyright © 2024-2025 Betikle.
Zamknij