Ziemniaki posiekaj bardzo drobno z cebulą i czosnkiem w rozdrabniaczu. Struktura ziemniaka posiekanego jest genialna do takich placków, wygląda jak kasza. (Ja rozdrabniałam w ręcznym siekaczu). Wyłóż masę ziemniaczaną na sitko, odciśnij bardzo dokładnie (można przez szmatkę — jak Ci wygodnie).
Poczekaj, aż oddzieli się skrobia z soku ziemniaczanego i dodaj ją (skrobię) do masy ziemniaczanej. Następnie jajka, przyprawy. Smaż na złoty kolor na maśle klarowanym lub możesz upiec w piekarniku. Nakładaj na patelnię małe porcje łyżką, bo lepiej małe placki przekłada się na drugą stronę podczas smażenia.
Co to znaczy naturalny olejek na wykałaczkę? Czasami 1 kropla olejku naturalnego może być za dużą porcją, wtedy lepiej go dozować za pomocą wykałaczki. Namocz wykałaczkę w olejku naturalnym i następnie zanurz wykałaczkę w potrawie.