Placki ziemniaczane bez mąki

Ocena: 0.00
(0)
Placki ziemniaczane bez mąki

Składniki
  

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 1 cebula (około 200 g)
  • 3 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • na wykałaczkę możesz dodać naturalny olejek z gałki muszkatołowej (zamiast mielonej gałki muszkatołowej)
  • pieprz, sól kłodawska niejodowana

Wykonanie
 

  • Ziemniaki posiekaj bardzo drobno z cebulą i czosnkiem w rozdrabniaczu. Struktura ziemniaka posiekanego jest genialna do takich placków, wygląda jak kasza. (Ja rozdrabniałam w ręcznym siekaczu). Wyłóż masę ziemniaczaną na sitko, odciśnij bardzo dokładnie (można przez szmatkę — jak Ci wygodnie).
  • Poczekaj, aż oddzieli się skrobia z soku ziemniaczanego i dodaj ją (skrobię) do masy ziemniaczanej. Następnie jajka, przyprawy. Smaż na złoty kolor na maśle klarowanym lub możesz upiec w piekarniku. Nakładaj na patelnię małe porcje łyżką, bo lepiej małe placki przekłada się na drugą stronę podczas smażenia.
  • Co to znaczy naturalny olejek na wykałaczkę? Czasami 1 kropla olejku naturalnego może być za dużą porcją, wtedy lepiej go dozować za pomocą wykałaczki. Namocz wykałaczkę w olejku naturalnym i następnie zanurz wykałaczkę w potrawie.
Like
Zamknij
Copyright © 2024-2025 Betikle.
Zamknij