Składniki
- 300-400 gramów marchewki
- 1 cebula
- 1 mała/średnia cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 3 jajka
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta tymianku
- 1 łyżka masła klarowanego (do duszenia)
- 1 łyżka masła świeżego (może być też klarowane)
- 2-4 krople naturalnego olejku cytrynowego
- sól kłodawska niejodowana, pieprz
Wykonanie
- Warzywa umyj, pokrój na cząstki. Cukinię pokrój w pół talarki. W garnku na maśle klarowanym duś kilka minut marchewkę, następnie dołóż cebulę, suszoną bazylię, tymianek. Mieszaj i cały czas duś.
- Kolejne składniki to czosnek i po chwili cukinia. Wszystko często mieszaj, dodaj masło, w celu przygotowania sosu. Po tym jak masło się rozprowadzi po potrawie wyłącz kuchenkę.
- Wlej rozkłócone całe jajka i cały czas mieszaj, aż powstanie sos jak emulsja. Na koniec sól i pieprz oraz naturalny olejek cytrynowy. Marchewka ma być chrupiąca.