Duszona marchewka w sosie jajecznym

Ocena: 0.00
(0)
Duszona marchewka w sosie jajecznym

Składniki
  

  • 300-400 gramów marchewki
  • 1 cebula
  • 1 mała/średnia cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta tymianku
  • 1 łyżka masła klarowanego (do duszenia)
  • 1 łyżka masła świeżego (może być też klarowane)
  • 2-4 krople naturalnego olejku cytrynowego
  • sól kłodawska niejodowana, pieprz

Wykonanie
 

  • Warzywa umyj, pokrój na cząstki. Cukinię pokrój w pół talarki. W garnku na maśle klarowanym duś kilka minut marchewkę, następnie dołóż cebulę, suszoną bazylię, tymianek. Mieszaj i cały czas duś.
  • Kolejne składniki to czosnek i po chwili cukinia. Wszystko często mieszaj, dodaj masło, w celu przygotowania sosu. Po tym jak masło się rozprowadzi po potrawie wyłącz kuchenkę.
  • Wlej rozkłócone całe jajka i cały czas mieszaj, aż powstanie sos jak emulsja. Na koniec sól i pieprz oraz naturalny olejek cytrynowy.
    Marchewka ma być chrupiąca.
Like
Zamknij
Copyright © 2024-2025 Betikle.
Zamknij