Domowy twaróg z surowego mleka

Ocena: 0.00
(0)
Domowy twaróg z surowego mleka

Składniki
  

  • 3 l surowego tłustego mleka krowiego

Wykonanie
 

  • Mleko zostawić w naczyniu w temperaturze pokojowej aż się zsiądzie.
  • Na najmniejszym palniku i bardzo powoli podgrzewać zsiadłe mleko kilkanaście minut (ok. 15-20 minut), by mleko zagrzało się tylko max. do 40℃. Odłożyć do całkowitego ostudzenia na kilka godzin. Wtedy oddziela się serwatka. Przelać na tetrę (gazę) umieszczając ją na sicie.
  • Delikatnie odcedzić z serwatki lekko uciskając, na końcu całość obciążyć czymś ciężkim np. słoikiem z miodem (ok. 1 kg) i zostawić na całą noc.

Uwagi

Podczas podgrzewania mieszałam mleko bardzo delikatnie. Jeśli nie masz termometru, to dobrym sposobem jest zanurzenie palca do mleka. Mleko ma być takie, by nie było odczucia „ałć, za ciepłe”.
Podgrzewanie do wyższej temperatury spowoduje, że zmieni się konsystencja twarogu, może być bardziej sypki.
Domowy twaróg zachwyci smakiem: lekko maślany, kremowy i niezwykle delikatny.
Like
Zamknij
Copyright © 2024-2025 Betikle.
Zamknij