Proporcje składników możesz dopasować wedle swojego smaku, gustu. Najlepiej, by wątróbka przynajmniej raz w tygodniu była na talerzu, w naszym menu. Wątróbka drobiowa to moc witamin, źródło kluczowych składników odżywczych. Jest delikatna, nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. Podawana na różne sposoby. Możesz dodać do pasztetu serca, żołądki drobiowe, pod koniec posiekane pieczarki — jeśli lubisz drobinki w pasztecie… Próbuj, testuj, smakuj.
Składniki
- 200 g wątróbki drobiowej
- 1 udko (ćwiartka) z kurczaka
- 3-4 łyżki rozpuszczonego masła
- 3-4 łyżki rosołu
- do smaku tymianek, majeranek, lubczyk
- sól kłodawska (niejodowana)
- pieprz świeżo mielony
Wykonanie
- Mięso z udek kurczaka natrzyj solą, ułóż w naczyniu do pieczenia i razem wątróbką upiecz do miękkości. Po 25 minutach wyjmij wątróbkę, mięso z kurczaka zostaw jeszcze ok. 30 minut (pod przykryciem).
- Wątróbkę z mięsem z udka kurczaka rozdrobnij na masę w rozdrabniaczu. Dodaj rozpuszczone masło oraz rosół (rosół rozluźni masę pasztetu, zatem dodaj go tyle ile uważasz, by konsystencja pasztetu była łatwa do smarowania).
- Dodaj przyprawy i ponownie zmiksuj. Przełóż do słoiczka, posyp ulubionymi ziołami (u mnie tymianek) i wstaw do lodówki.
- Pasztet zgęstnieje po ochłodzeniu w lodówce i będzie bardziej zwarty. Świetny do smarowania.W ten sam sposób wykorzystaj mięso z rosołu jeśli masz.Pasztet nadaje się do mrożenia. Możesz przełożyć część pasztetu do słoiczka i zamrozić.