Młoda kapusta duszona w sosie jajecznym

Ocena: 0.00
(0)
Młoda kapusta duszona w sosie jajecznym

Składniki
  

  • 2 małe młode kapusty
  • kilka młodych, małych marchewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • masło klarowane (do duszenia)
  • 1 pęczek koperku
  • 2 jajka (surowe)
  • śmietana (opcjonalnie)
  • sól kłodawska niejodowana
  • pieprz, majeranek, tymianek, mielony kminek, świeżo mielona gałka muszkatołowa (do smaku)

Wykonanie
 

  • Kapustę pokrój. Marchewkę pokrój w krążki i duś na maśle klarowanym kilka minut. Dołóż następnie kapustę, duś jeszcze chwilę, dodaj zioła i przyprawy, czosnek pokrojony na drobno i masło. Duś do chrupkości marchewki.
  • Odstaw z kuchenki. Dodaj sos jajeczny, wymieszaj dokładnie, na końcu dodaj koperek.
  • Sos jajeczny:
    Jajka wymieszaj na jednolitą masę, dodaj śmietanę.
    Możesz do sosu dodać same żółtka, całe jajka lub jajka ze śmietaną. To, co preferujesz.
  • Do takiej kapusty możesz dodać boczek, kiełbasę, pomidorki, cukinię. Do wyboru.
Like
Zamknij
Copyright © 2024-2025 Betikle.
Zamknij