Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Pieczona chrupiąca ciecierzyca
Instrukcje
Ciecierzycę gotowaną lub gotową ze słoika osusz papierowym ręcznikiem, następnie wymieszaj z odrobiną rozpuszczonego masła klarowanego i posyp ulubionymi przyprawami. Piecz w 200°C około 25 - 30 minut aż będzie chrupiąca.
Proponuję mieszanki:
- papryka słodka, papryka ostra, sól, czosnek
- papryka słodka, szczypta papryki wędzonej
- oregano, tymianek, czosnek, sól
- kmin rzymski, imbir mielony, cynamon, kurkuma
- imbir w proszku, czosnek, odrobina miodu
- cynamon, szczypta soli
- wanilia, kardamon, cynamon
- kakao, cynamon, ewentualnie szczypta chili
- wanilia, cynamon, miód
Zatem połącz swoje ulubione przyprawy i smakuj :)
Do czego możesz użyć?
- zupy krem (zamiast groszku ptysiowego)
- do sosów
- do sałatek
- do dań typu bowl
- do rosołu
- do wrapów
- do tortilli
- jako przekąska
Wiele innych zastosowań, jakie przyjdą Ci do głowy.