Składniki
- 250 g wątróbki drobiowej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 10-15 śliwek węgierek
- ⅓ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki cynamonu cejlońskiego
Wykonanie
- Wątróbkę oczyść i osusz papierowym ręcznikiem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu rozłóż połówki lub ćwiartki śliwek.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 20-25 minut. Po wyjęciu oprósz majerankiem, świeżo startą gałką muszkatołową i cynamonem.
- Na talerzu dołóż masło dla wzbogacenia smaku i aromatu.Pieczona wątróbka drobiowa ze śliwkami – prosta, aromatyczna i naprawdę dobra.
Uwagi
Wątróbkę możesz kupić w sklepie Tastestore
Oprócz drobiowej znajdziesz tam też wątróbkę z królika, cielęcą, wieprzową. Sklep ma naprawdę duży wybór i świetne produkty, więc jeśli lubisz gotować z dobrych składników, to polecam sprawdzić.